Adószám: 19094319-1-07
Bank: 10402908-29013489

Hírek

DIABÉTESZ OTTALVÓS ERZSÉBET-TÁBOR, BALATONSZABADI

Az idei évben ismét megrendezzük a diabéteszes gyermekek balatoni táborát.

Időpontja: 2019. június 02-07-ig és június 07-12-ig.

Helyszín: Balatonszabadi Csopaki út. 25.

Jelentkezni gondozáson lehet Enikő néninél.

Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület

Székesfehérvár

Edukációs tábor I. turnus 2019. június 02-07-ig

BALATONSZABADI-FÜRDŐ CSOPAKI U. 25.

 

Egyesületünk szervezésében 1990. óta minden évben 10 napot nyaralunk a Balaton partján, Balatonszabadiban, a SZÉKESFEHÉRVÁRI SZENT GYÖRGY EGYETEMI OKTATÓ KÓRHÁZ üdülőjében.

 Táborunkban 8-17 éves (18fő és 17fő), összesen 35 fő cukorbeteg gyermek pihenését oldjuk meg az idei évben, orvos, szakápoló, dietetikus  felügyelete mellett. Ebben az évben 2 turnust, korcsoportok szerint elosztva tudtunk szervezni. A tábor előkészítése során (hónapokkal megelőzően) a szponzorok megkeresése, élelmiszerek beszerzése (diabetikus, gluténmentes), edukációs és szabadidős programok szervezése, a 10 nap forgatókönyvének megírása volt fő feladatunk.

Célunk hogy a gyermekek az állapotukat elfogadják, megtanulják a betegségük kezelését és egészséges társaikhoz hasonló életet éljenek.  Egyre nagyobb önállóságra tegyenek szert és ha csak pár napra is, de tehermentesítsük a szülőket gyermekeik diabetes kezelése alól.

Turnus szakmai beszámolója

Idén a táborozó gyerekek 70%-a inzulinpumpát viselt. Ez nagy könnyebbséget jelentett számunkra, hiszen e kezelés alapján rugalmasabban tervezhettük meg étkezésüket és napi programjaikat.

Ebben a turnusban 3 gyermek diabetese mellett coeliakiás is volt, amely azt jelentette számunkra, hogy meg kellett oldanunk a gluténmentes étrendjüket is.

A gyerekeknek naponta 6×-i étkezést (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, pótvacsora) biztosítottunk függetlenül attól, hogy Human vagy Analóg inzulin kezelést kapott. A reggeli, a tízórai és a pótvacsora mindig az üdülőben történt a megvásárolt élelmiszerekből, az ebéd, az uzsonna, a vacsora elfogyasztása étteremben.

A táboroztatásban részt vett:   Dr. Karádi Zsuzsanna  főorvos, diabetológus, gyermek szakorvos

                                                 SzabónéHajdu Ildikó diplomás ápoló, gyermekápoló, diabetológiai szakápoló, egyesület elnöke

                                                 Mészárosné Jaskó Enikő  dietetikus

                                                 Király Rita gyermekápoló, diabetológiai szakápoló

Az oktatásokon kívül nagy hangsúlyt fektetünk a mozgásra, sportra, ezért az időjárástól függően fürdünk, kirándulunk, ügyességi versenyeket szervezünk.

Az idei évben nyaralásunk első 5 napjában a nagyobbakkal (10-17év) indult a tábor, akiket váltott 5 nap után a kicsi és közepes életkorú (8-14év) turnus gyermekei.

Hihetetlen, de megint eltelt egy év. Érkezésünk után pillanatok alatt megtelt élettel az üdülő területe. A szobákban elosztottuk a gyermekeket és következett a kicsomagolás. Ezután összehívtuk Őket, majd ismertettük a tábor napirendjét, a tervezett napi programokat, a vércukormérés gyakoriságát (naponta 7×, éjszaka is), az inzulin adását amelyet csak orvos és szakápoló jelenlétében és segítségével adhattak be maguknak.

       Elhelyezkedés után ismerkedés következett, majd vérnyomás,-testsúlymérés, a reggel és a tízórakor mért vércukorértékek beírása, inzulin dózisok feljegyzése az általunk írott, évek óta jól bevált anyagcsere lapra. Majd 12h-kor vércukormérés, akinek kell inzulinbeadás, máris indulhatunk a jól ismert étterembe, ahol szeretettel fogadnak bennünket. A délután nagy részét a parton töltöttük, a merészebbek a vízbe is bemerészkedtek.  Vacsoráig egy kis szabadfoglalkozás, majd utána újra közös tevékenység. Még egy kis vércukor ellenőrzés, inzulin, aztán mindenki nyugovóra tért.

2019.06.03. hétfő

Reggeli ébresztő 7órakor, majd vércukormérés, inzulin beadása után reggeli.

Reggeli után történt mindig az aznapi program ismertetése. Szerencsére az időjárás végig kedvező volt számunkra, csak egy nap volt mikor felhőszakadás ért utol minket ebéd előtt Siófokon, de azt is megoldottuk rugalmasan.

Tudásszint felmérő tesztlap kitöltése és megbeszélése következett.

Majd a tízórai elfogyasztása után játék. Ebéd az étteremben. Ebéd utáni programként gyalog indultunk el (2km) gokardozni. Nagy volt az öröm és a boldogság hiszen a gyermekeknek ilyen élményben sosem volt részük. A száguldás és a sebesség élménye felejthetetlen volt számukra. Az uzsonnát itt fogyasztották el a gyermekek.

   A vacsorát a gyalog visszafele megtett úton egy étteremben töltöttük, természetesen a gyermekek olyan ételt választhattak az étlapról amelyet szeretnek. A felszolgálás után a dietetikus segítségével a gyermekek megmondták az étel szénhidrát mennyiségét és ennek megfelelően adták be az inzulint a mi felügyeletünkkel.

   Az üdülőbe visszaérkezve még egy kis közös játék majd fürdés és pótvacsora elfogyasztása következett.

 Bázis inzulinok beadása. 22órakor mindenki a szobájában volt, a napi élmények megbeszélése történt a gyermekek között és 23órakor villanyoltás. 24órakor vércukormérés következett, hypoglycaemia esetén (3-4mmol/l) cukrot tartalmazó gyors és lassú szénhidrát elfogyasztása, hyperglycaemia esetén (18mmol/l) értéknél korrekciós inzulin adása volt, természetesen a diabetológus szakorvossal megbeszélve.

2019.06.04.kedd

Reggeli után 9 órára érkezett a busz amely előre megbeszélt és lefoglalt módon érkezett hozzánk.  A katica tanyára vitt minket Patcára. Megérkezés után nagy volt az öröm a csúszdázás, a fánkozás, a pályákon való játszás közben. Az ebédet is itt fogyasztottuk el.

Vacsora előtt érkeztünk vissza az üdülőbe. A táskák lepakolása után indultunk a Balaton parti étterembe vacsorázni. Majd egy kis játék, fürdés és pótvacsora után villanyoltás következett.

2019.06.05. szerda

Reggelizés után a helyi járatos busszal elmentünk Siófokra. A bazársoron haladva a gyermekek vásároltak szüleiknek, testvéreiknek ajándékot, majd a hajókikötőbe érve felszálltunk a kalózhajóra hajókázni.

Utána elsétáltunk az óriáskerékhez, arra felülve megnéztük felülről a Balatont. Csodálatos látvány volt.   Sajnos eközben láttuk, hogy gyülekeznek az esőfelhők és sietnünk kellett ebédidő lévén egy éttermet keresni, nehogy bőrig ázzunk. Ahogy beértünk az étterembe felhőszakadás kerekedett. Ömlött az eső. Gondoltuk jóhiszeműen, hogy mire elfogyasszuk az ebédet addigra eláll az eső. Hát nem így történt. Főorvos asszony segítséget kért a siófoki kórházban dolgozó férjétől, hogy ha lehet küldjön értünk két buszt a kórházból mert nem tudunk visszamenni az üdülőbe. És lám nem telt el 5 perc sem és ott voltak a buszok értünk. Szuper gyors volt az intézkedés.

Az üdülőbe visszatérve cudar látvány fogadott minket, mindenhol falevelek és víz és víz. Talán még nagyobb eső és vihar volt, mint Siófokon. De sebaj a nap további programját nem szegte az időjárás. Nemsokára kisütött a nap és mi elindultunk a Galérius élményfürdőbe.

Fürdés után vacsora, majd a gyermekek kedvenc játéka a számháború következett.  A nap végén fürdés, pótvacsora, bázis inzulinok beadása majd alvás következett. Az éjféli vércukormérésnél minden gyermek úgy aludt, hogy észre sem vették, hogy megmértük a vércukorértékeiket. Szerencsére nem kellett senkit sem felkelteni etetni, mindenkinek a vércukorértéke normoglycaemiás volt.

2019.06.06. csütörtök

A délelőtt az oktatás jegyében telt el, amely kiscsoportos foglalkozásokban történt. Karádi dr.-nő a diabéteszről, az inzulinok hatásáról, hatásmechanizmusáról, a ketoacidózis, a szövődmények megelőzéséről, a GlukaGen injekció alkalmazásáról  oktatta a gyermekeket.

Enikő néni a dietetikus az élelmiszerek szénhidrát mennyiségéről, a mennyiségek megbecsléséről, a glikémiás indexről beszélgetett a gyermekekkel.

Ildikó néni és Rita néni a diabétesz kezelésével kapcsolatos eszközök helyes használatáról, az eszközökben levő adatok online feltöltéséről, az ujjbegyszúrásról, az inzulin beadási helyekről azok ellenőrzéséről tartott gyakorlati oktatást.

Az oktatások mindhárom helyszínen forgó rendszerben,-  a beszélgetés interaktív módon történt.

Oktatás után tízórai következett, majd megérkezett értünk az előre megbeszélt busz és indultunk Balatonfüzfőre a bobpályára, ahol délutánig töltöttük el a napot.

Megérkezésünk után a következő program a Galérius élményfürdő volt, majd néptáncokatatás következett Andi néni néptáncoktató segítségével.

Vacsora időre a sok mozgás hatására a gyermekek megéheztek főleg azért is mert tudták, hogy a kedvenc ételük lesz vacsorára, sajtos tejfölös lángos. Jöhetett az elfogyasztása a vércukorértékek megmérése és az inzulin beadása után. Nagyon örültünk mert mindenki tudta, hogy mennyi szénhidrátot tartalmazott a lángos. Az inzulinpumpások kihasználva a pumpa adta lehetőséget nyújtott bólusba adták be az inzulint a zsíros és lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó lángosra ezzel kivédve a vércukor emelkedést.    

Vacsora után visszatérve a táborba fürdés, pótvacsora, bázis inzulin beadása után mindenki nyugovóra tért. Éjfélkor vércukormérés történt általunk, a cukorértékek jók voltak.

2019.06.07. péntek

Elérkezett az első turnus utolsó napja a táborban. Reggeli után csomagolás, az ágyneműk le-felhúzása, a szobák takarítása volt nekünk felnőtteknek a fő feladatunk. A gyermekek ebédig két felnőtt kíséretében lementek fürdeni a Balatonba.

Az üdülő rendbetétele után megérkezett a második turnus gyermekei.

 Még egy közös ebéd következett, majd ezután a gyermekek elbúcsúztak tőlünk és vidáman, boldogan, sok-sok élménnyel gazdagodva elindultak haza, annak reményében, hogy jövőre ugyanitt ismét találkozunk.

Viszontlátásra gyermekek! Szép nyarat és jó pihenést kívánunk!

    

II.Turnus szakmai beszámolója 2019.06.07.-06.12-ig

A második turnusban a táborozó gyerekek 98%-a inzulinpumpát viselt. 

Ebben a turnusban a 17 fő diabéteszes gyermek közül 5 fő coeliakiás is volt.

A gyerekeknek naponta 6×-i étkezést (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, pótvacsora) biztosítottunk függetlenül attól, hogy Mix vagy Analóg inzulin kezelést kapott.  A reggeli, a tízórai és a pótvacsora mindig az üdülőben történt a megvásárolt élelmiszerekből, az ebéd, az uzsonna, a vacsora elfogyasztása étteremben.

A táboroztatásban részt vett:   Dr. Benn Orsolya  főorvos, diabetológus, gyermek szakorvos

                                                 SzabónéHajdu Ildikó diplomás ápoló, gyermekápoló, diabetológiai szakápoló, egyesület elnöke

                                                 Mészárosné Jaskó Enikő  dietetikus

                                                 Dénes Andrea gyermekápoló

                                                 Czimmermann Nóra diabetológiai szakápoló

Ebéd után ismerkedés következett, majd vérnyomás,-testsúlymérés, az aznap mért vércukorértékek beírása, inzulin dózisok feljegyzése az általunk írott, évek óta jól bevált anyagcsere lapra. A tábori napirend és tervezett programok ismertetése után a Galérius élményfürdőbe vittük a gyermekeket. Itt töltöttük az időt vacsoráig. Vacsora előtt vércukormérés, inzulinadás és a mindenki által kedvelt étel rendelése és elfogyasztása történt az étteremben.

Majd az üdülőbe visszaérve szintén a kedvenc játék a számháború következett.    Utána fürdés, pótvacsora és alvás zárta a napot a gyermekek számára. Mi szakápolók éjfélkor minden éjjel vércukrot mértünk és az értékektől függően cselekedtünk.

2019.06.08. szombat

Reggeli után szabadfoglalkozás, közös játékok. Majd megérkezett a busz amellyel mentünk bobozni. Ebéd időre Siófokon voltunk ahol ebédeztünk.

 Majd ebéd után visszatértünk az üdülőbe, ahol a táskák letétele után indultunk a Galérius élményfürdőbe. Uzsonnára a gyermekeknek jégkrémekkel kedveskedtünk.

Utána még egy kis fürdés, csúszdázás következett, majd visszatérve az üdülőbe kidobós játékot játszottunk. Majd vacsora, fürdés, pótvacsora és alvás zárta a gyermekek napját.

2019.06.09. vasárnap

Reggeli után a helyi járatos busszal Siófokra mentünk. A bazársoron a hajókikötő felé haladva a gyermekek ajándékokat vásároltak szüleiknek és testvéreiknek.

A hajóállomásra érve vártuk a gyorshajó érkezését. Megérkezve arra felszálltunk, amely fergeteges és felejthetetlen élményt nyújtott a gyermekeknek, száguldozva, repítve minket a Balaton vízén.

Utána ebédeltünk majd elindultunk személyautókkal a gokart pályához. Itt is szintén felejthetetlen élményben volt részük a gyermekeknek. Utána visszamentünk az üdülőbe vacsoráig fürödtünk a Balatonban. Majd ezt a napot is mint a többit, vacsora, fürdés, pótvacsora és 22órakor villanyoltás zárta.

2019.06.10. hétfő

Reggeli után oktatás következett, szintén kiscsoportos foglalkozás keretében. Orsi dr. néni, Enikő néni, Ildikó néni és Nóri néni vezetésével.         

Majd a tízórai következett amelyet vércukormérés, szükség esetén inzulinadás előzött meg.  Az inzulinpumpát használóknak kanülcsere következett.

Kanülcsere után folytatódott az edukáció. Vendég is érkezett a gyermekekhez az egyik inzulinpumpát forgalmazó cégtől, aki maga is régóta diabéteszes. Beszélgetett a gyermekekkel az életben és különböző élethelyzetekben adódó problémák megoldásáról.

A tanulás után következett az ebéd, majd délutáni programunk a Richter Flórián cirkuszi előadás megnézése volt. A gyermekek ámulva nézték a csodálatos produkciókat.

A következő program pedig a néptánctanulás volt szintén Andi néni segítségével. Mint kiderült volt olyan gyermek aki már korábban tanult néptáncolni így nem volt számára ismeretlen az oktatás. Majd vacsorázni indultunk, utána fürdés, pótvacsora és alvás következett.

2019.06.11. kedd

A mai napi egész napos program a Sobri Jóska kalandpark volt Kislődön, ahova szintén az előre lebeszélt busszal érkeztünk. A gyermekeknek ez a hely felejthetetlen élményt nyújtott. A rengeteg lehetőség, játék, kötélpályák, vízitutaj, hajóval lecsúszás, bobozás, fánkozás, vízbeugrálás mind mind boldoggá, önfeledté tette napjukat.

A busszal este visszaérkezve vacsorázni indultunk. Majd utána következett a búcsúest amelyre már napokkal ezelőtt készültek a gyerekek. Öröm volt nézni a fergeteges produkciókat.

2019.06.12. szerda

Az utolsó nap reggelén elérkezett a csomagolás ideje . Martinnak ma volt a születésnapja, felköszöntöttük.

Úticsomagok kiosztása után még egy utolsó fürdés a Balatonban.

Ebéd után indulás fel az üdülőbe ahol már várták a gyermekeket az autóbuszok amelyek vitték Őket haza Székesfehérvárra. Egy utolsó puszi, egy utolsó ölelés, a buszról integetés zárta a tábor végét.

A táborban eltöltött 5 nap alatt a gyermekek kitűnően érezték magukat.

Nekünk felnőtteknek sok-sok erőt és energiát adtak, amelyet szeretetükkel, mosolyukkal, kedvességükkel és ölelésükkel viszonoztak.

Ez az érzés motivál minket arra, hogy évről-évre megrendezzük diabeteses gondozottjainknak az edukációs tábort.

 

Viszontlátásra gyermekek! Szép nyarat és jó pihenést kívánunk!

       

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani a tábor támogatóinak hogy segítették munkánkat és akik nélkül ez az élményekben és programokban gazdag tábor nem jöhetett volna létre.

 

Székesfehérvár. 2019. június 17.

 

Készítette: Szabóné Hajdu Ildikó

                           Elnök                              

 

 

 

 

 

 

                                                   Vissza