Adószám: 19094319-1-07
Bank: 10402908-29013489

Hírek

DIABÉTESZ NAPKÖZI ERZSÉBET-TÁBOR, SZÉKESFEHÉRVÁR

2019. július 22-26 között napközis tábort szervezünk Székesfehérváron.

Jelentkezni telefonon vagy gondozáson Dr. Benn Orsolya főorvos asszonynál lehet.

 

Szakmai beszámoló a 2019 NDT -01-04133  számú székesfehérvári diabéteszes gyermekek napközis táboráról

( 2019.07.22-2019.07.26. Székesfehérvár )

 

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház  Gyermekdiabétesz gondozó által követett 1-es típusú diabetes gyermekek körében  hirdettük meg a  „Cukorbeteg gyermekeket  támogató egyesület” szervezésében a fenti időpontban a diabéteszes gyermekek napközis rendszerben történő táboroztatását. A táborban 10 gyermek vett részt, a gyermekeket diabetológiai szakasszisztens, pszichológus és diabetológus orvos felügyelte.

A tábor bázisa a Szent István Hitoktatási Központ volt, innen indultunk a különböző programokra. 

2019.07.22. A gyermekek érkezését nagy izgalommal vártuk. A csapat minden tagjának megjötte után a tábor rendjét ismertettük, elmondtuk a tervezett programokat, az étkezés, cukormérés rendjét. A  korábbi diabetológiai ambuláns lapokról  átvezetett inzulin beadásával, diétával, vércukor méréssel kapcsolatos adatokat módosítottuk a szülőkkel konzultálva.  A táborban különböző korú, különböző ideje diabétesszel élő gyerekek vettek részt, premix inzulin terápiát, analóg bázis-bólus rezsimet, humán reguláris inzulint, inzulinpumpát és szenzort használó gyerekek is részt vettek, igy a gyermekeknek volt alkalmuk élőben többféle kezelési módot látni. A két glutén mentesen diétázó gyermek is színesítette a csoportot.  A délelőtt a bemutatkozással, ismerkedési játékokkal, majd szabad foglalkozásként társasjátékozással, csocsózással telt. Kis sétával értük el az étkezdét, majd jóllakva újabb séta után a TITKOK HÁZA tudományos játszóházat látogattuk meg, ahol a gyerekeknek alkalma nyílt repülő, focizó drónokkal, VR szemüveges játékokkal, táncoló robottal megismerkedni.

2019.07.23. A reggel egy frissítő jóga után az edukáció jegyében telt. A diabetológiai szakasszisztensünk vezetésével adott szénhidrát tartalmú étkezéseket kellett összeállítani. Alkalom nyílt  a különböző glikémiás indexű ételek, az egyes gyümölcsök, zöldségek, pékáruk szénhidrát tartalmának átbeszélésére, kis számolási gyakorlatot is tartottunk az ételek csomagolása segítségével. 

Az Erzsébet Tábortól érkezett vendégünk erre a foglalkozásra toppant be, volt alkalma látni a fiúk és lány csapatok által kitalált menük versenyét. Ebéd után a nagy melegre való tekintettel sportolási lehetőségként a strandra mentünk. Itt átbeszéltük az inzulinok, cukormérők helyes tárolását, a sok mozgás kapcsán a hypoglikémia veszélyét.

2019.07.24. A szerdai nap a kánikula és a kirándulás jegyében telt. Vonattal érkeztünk Agárdra, ahol kenukat béreltünk.  Ismét alkalom adódott a szükséges „hypoglikémia megelőző minimálcsomag” átbeszélésére.  Vércukormérés,  nem  vízálló eszközök biztonságba helyezése után vízre szálltunk. A frissítő kenuzás mellett volt szerencsénk a tó élővilágában, főként gyönyörű madaraiban, szitakötőiben és a békák  látványában is gyönyörködni. Sok érdekeset megtudhattunk vezetőnktől a  Velencei –tó földrajzáról, élőlényeiről, vizéről.   A kenuban eltöltött uzsonna után még egy kis gyorsasági verseny is történt. A kenusoktól szép képeslapokat kapva vettünk búcsút. Egy kis játszóterezés után ebéd, majd az Agárdi Rönkvár meglátogatása következett. A falu híres szülötte Gárdonyi Géza szülőháza helyén az egri várat imitáló rönkvárban török- magyar csapatokra osztottak bennünket, így volt alkalmunk kazamatában futkosni, ágyúgolyót szedni, kötelet húzni, sorversenyezni. Jól elfáradtunk, közben észrevétlenül egy kis honismeretet, irodalmat is tanultunk.

2019.07.25. A csütörtöki napon mindenki nagyon izgatottan várta a török kori témát  (Watthay kapitány tisztjeinek szökését ) feldolgozó szabadulószobát. A csapat két részre oszlott, először az idősebbek ugrattak neki a rejtvénynek. Addig a csapat másik felével egyénenként az eddigi cukorértékeket néztük át, pumpát,  vércukormérőt töltöttünk le, szenzor riasztásokon módosítottunk. Kötetlen beszélgetés formájában szó volt az egyes kezelések előnyeiről, hátrányairól. Aztán csere után a nagyok Éva nénivel, Anna nénivel csocsóztak, társasoztak és a kicsikkel indultunk a fejtörőre. Meglepetésünkre a TV is befutott, igy  néhányunk még interjút is adhatott a diabétesze kezdetéről és a tábori kalandokról. A délutánt moziban töltöttük. Ennek kapcsán átbeszéltük a gyermeki szívnek oly kedves nasik szénhidrát tartalmát, a popcorn-nál. pizzánál hatásos inzulinpumpa beállításokat.  

2019.07.26. Az utolsó napot aktívan töltöttük a Zamárdi Kalandparkban.  Vonattal érkeztünk. Mérés, a hypos felszerelés elrakása, a biztonsági szabályok átbeszélése  után vágtunk neki a mászópályáknak. A nagy izgalom ellenére az erős izommunka megtette a hatását, többeknél kellett extra szénhidrát bevitel. Megfáradva fogyasztottuk el az ebédet, aztán levezetésként még egy kisvasút kör és egy kis labirintusban fogócskázás következett. Sajnos hamar elfutott ez a nap és egy újabb vonatozás után a tábor végén a vasútállomáson vettünk búcsút egymástól.

 A sűrű programok mellett a héten mindenkinek jutott alkalom egy kis szabad játékra és a direkt frontális oktatáson túl az  egyes élethelyzetekben is sokat tanultak, újakat tapasztaltak a diabétesz kezeléséről, eszközökről, szénhidrátszámolásról és új  barátokat szereztek.

 

Székesfehérvár 2019.07.30

 

Készítette: Dr Benn Orsolya

 Vissza