Adószám: 19094319-1-07
Bank: 10402908-29013489

1-es típusú diabetes mellitus

A diagnózis:

Tudomást szerezni arról, hogy gyermeke diabéteszes, nagyon lesújtó lehet. Bár a diabétesz megváltoztathatja a család életét, nem szükségszerűen korlátozza gyermeke életét vagy jövőjét.

 

Megbékélni azzal, hogy gyermeke cukorbeteg:

Lehet, hogy egyik percről a másik percre diagnosztizálták gyermekénél a cukorbetegséget, de az is előfordulhat, hogy már egy ideje gyanította, hogy valami nincs rendben. Valószínűleg sokként érte Önt - hiszen rengeteg információt kell befogadni és nagyon erős érzelmekkel kell megbirkózni. 

 

Ne feledje, nem tehet róla:

Semmit sem tehetett volna, amivel megakadályozhatja, hogy gyermekénél 1-es típusú diabétesz alakuljon ki. Nem azért alakult így, mert Ön valamit rosszul csinált, például engedte, hogy gyermeke túl sok édességet egyen, hanem a szervezet autóimmun folyamata miatt. 

 

A diabétesz kezelhető:

Olyan kezelések állnak a rendelkezésünkre, melyek elősegítik gyermeke diabéteszének egyensúlyban tartását és normál életet tesznek lehetővé.

 

Igénybe vehető segítség:

A diabétesz gondozó csapata (diabetológusok, diabetológiai szakápolók, dietetikus, klinikai gyermek szakpszichológus) készen állnak, hogy segítsenek.

 

Ne féljen segítséget kérni:

A barátokkal vagy családtagokkal folytatott beszélgetések megkönnyíthetik a dolgokat. Az is segítséget nyújthat, ha más azonos szituációban lévő gyermekkel, szülővel beszélget, akik megértik az Ön érzéseit. De ne feledje, mindig a kezelőorvos útmutatása a mérvadó, óvatosan fogadjon el tanácsokat másoktól a kezeléssel kapcsolatban. 

 

Mit nevezünk 1-es típusú diabetes mellitusnak?

Az inzulin a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben termelődő hormon. A szervezetnek szüksége van az inzulinra, hogy a glükózt eltávolítsa a véráramból és üzemanyaggá alakítsa át azon szövetek számára amelyek azt igénylik, mint például az izom és az agy.

A diabéteszre jellemző, hogy a hasmyálmirigy (részben vagy teljesen) képtelen inzulint termelni.

Autóimmun betegségként is ismert amikor is a szervezet a saját sejtjei ellen ellenanyagokat termel és azokat elpusztítja.

 

Melyek a gyakori tünetek a diagnózis felállításakor?

Extrém szomjúság, amely éjszaka is felébreszt. Gyakori vizeletürítés (éjszakai bepisilés). Cukor a vizeletben. A testet körülvevő gyümölcsillat ("ketonok") - gyakran úgy írják le, hogy körömlakklemosó vagy savanyú gyümölcscukorka illat. Gyengeség, kimerültség, aluszékonyság. Szemmel látható, ok nélkül bekövetkező, kifejezett testsúlyvesztés, rövid idő alatt. 

 

A diabetes kezelése:

Az 1-es típusú diabetes egy élethosszig tartó állapot, amelyet inzulin injekciókkal kezelnek. Az injekciókat minden nap be kell adni - naponta többször is a jó anyagcsere fenntartása érdekében. 

Elképzelhető, hogy a gyermek több inzulinkészítményt is kap. A hosszú hatású inzulin (bázis) egyenletesen alacsony mennyiségű inzulin juttat a vérkeringésbe a nap során és általában naponta  egyszer vagy kétszer kell beadni. A gyors hatású inzulint (bólus) az étkezések idején adják, a vércukor normál szinten tartása érdekében. A premix inzulint (hosszú és rövid hatású inzulinokból áll) általában kisebb gyermekeknél, naponta kétszer adják a szülők. 

A kórházi edukáció során a szakápoló megtanítja a gyermeket és a szülőt, hogy hogyan és mely testrészekre lehet adni az inzulint inzulinadagoló pen segítségével. Fontos tudni, hogy a beadási helytől függően az inzulin eltérő sebességgel szívódik fel. Hamarabb kerül a vérkeringésbe, ha a hasfalba adják és lassabban, ha a felkarba, combokba vagy a farpofákba. 

A vércukorszint ellenőrzésére is nagy hangsúlyt kell fektetni. A diabetes egyensúlyban tartása érdekében fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a vércukorszintjét. A legtöbb táplálék emeli, míg az inzulin és a testmozgás csökkenti a vércukorszintet. Ezért is kell minden étkezés előtt és testmozgás előtt és után megmérni a vércukorszintet. 

A vércukormérő készülék használatára, a mérés helyes kivitelezésére, a technikai hibák elkerülésére is megtanítjuk a gyermeket és a szülőt.

 

Az alacsony vércukorszint ( HIPOGLIKÉMIA) tünetei:

Éhségérzet, remegés, idegesség, zavartság, álmosság, ajakzsibbadás, morgós hangulat, szédülés vagy bizonytalanságérzés, izzadás, szapora szívverés. 

Kezelése: gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátok adása (pl. szőlőcukor, cukrozott gyümölcslé, mézes cerbona szelet stb.), gyakori vércukormérés.

 

A magas vércukorszint (HYPERGLIKÉMIA) tünetei:

Fáradtság, álmosság, szomjúság, gyakori vizelés, homályos látás.

Kezelése: bő folyadék fogyasztás, ok kiderítése, gyakori vércukormérés.

 

Ketoacidózis tünetei:

Hányinger, hányás, hasfájás, acetonszagú lehelet, gyors légzés, kiszáradás jelei, száraz nyelv, vizelet mennyisége kevés, magas vércukorszint.

Kezelése: kórház,  orvosi ellátást igénylő állapot!

 

Az étrend, az élelmiszerek szénhidráttartalma, a glikémiás index megtanulása nagyon fontos amely dietetikus segítségével történik.

 

Együttélés az 1-es típusú diabetessel: 

A vércukorellenőrzés, az inzulinadás, a megváltozott étrend be fog épülni a család mindennapi rutinjába. Ahogy a gyermek növekszik és fejlődik, egyre függetlenebbé válik és igényei is megváltoznak. Valószínűleg egyre aktívabb szerepet akar vállalni a diabetese kezelésében.

Arra kell őt buzdítani, hogy továbbra is éljen egészségesen, ezzel is megkönnyítve vércukorszintje egyensúlyban tartását.