Adószám: 19094319-1-07
Bank: 10402908-29013489

Hírek

BALATONI EDUKÁCIÓS TÁBOR - 2018

CUKORBETEG GYERMEKEKET TÁMOGATÓ EGYESÜLET 2018.  BESZÁMOLÓ A BALATONI EDUKÁCIÓS TÁBORRÓL

 

A nyári edukációs táborunkat ebben az évben is a Balaton parton, Balatonszabadiban rendeztük meg. A diabéteszes gyermekeket június 04-12 között várta a már megszokott környezet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház üdülőjében.

Kettő turnusban történt a táboroztatás. Összesen 33 gyermek, akiknek életkora 7-14év közötti volt és 8 szakképzett felnőtt kísérővel kezdődött meg a tábori élet. Többen törzsvendégként érkeztek az üdülőbe, iskolai idejüket a tábor 5-5 napjához igazítva, nehogy lemaradjanak a táborozásról. A tanulás, az érdekes játékok, a szórakoztató vetélkedők, az izgalmas versengések most is derűssé varázsoltak minden percet.

 

A tábori előkészületek már hónapokkal a kezdet előtt megkezdődtek. A szponzorok megkeresése, az élelmiszerek beszerzése (diabetikus és gluténmentes), az étteremmel való egyeztetés a gyermekek kedvenc ételeinek megrendelése mind mind megtörtént az indulás napjáig. A napirend, a napi szakmai programok, a szabadidő programok a diabéteszes team tagjaival egyeztetésre kerültek.

 

Az időjárás változékony volt, kisebb-nagyobb hullámban érkezett az eső, de szerencsére a tervezett programokat nem mosta el. Amikor pedig visszatért a kánikula, a verőfényes napsütés a Balatonpartra strandolásra csalogatott bennünket.


A mindennapi tevékenységet szoros időrendbe helyeztük, hogy minél több és gazdagabb élményhez juttassuk a gyermekeket.

A reggelek vércukormérés, inzulinadás, reggelizéssel kezdődtek és szoba rendrakással folytatódtak. A gyermekek egész nap szoros anyagcsere kontroll alatt álltak ( 3 óránként, éjszaka is vércukormérés és inzulinrezsimnek megfelelően inzulinadás történt).

 

 

Ezután következett minden nap délelőtt az oktatás, kiscsoportos foglalkozás keretében. Diabetológus orvosaink (Dr. Karádi Zsuzsanna, Dr. Benn Orsolya) a diabéteszről, az inzulinokról tartott elméleti oktatást.

 

 

Diabetológiai szakápolók (Ildikó néni és Éva néni) a diabétesz kezelésével kapcsolatos eszközök gyakorlati tudnivalóiról, helyes használatáról beszélt.

 

 

A vércukormérők tisztítása, dátum, idő pontos beállítása is fontos szerepet kapott a gyakorlati oktatásban.

 

 

A dietetikus (Enikő néni) pedig a megváltozott étrendről, az élelmiszerek szénhidráttartalmáról, a mennyiségek megbecsléséről és a glikémiás indexről oktatta a gyermekeket.

 

 

A gyermekek naponta hatszor étkeztek. A főétkezések energiával töltötték fel a gyermekeket és minket felnőtteket, a kisétkezések pedig pl. gyümölcs, joghurt, keksz, nápolyi, torta, egy kis nasival töltötte meg az éhes bendőket.

 

 

A délutáni programokat próbáltuk változatosan összeállítani a gyermekeknek.

Voltunk a Galerius élményfürdőben, Siófokon, hajókiránduláson, állatsimogatóban.

 

 

Vendégeket is fogadtunk a táborban.

Mindkét turnushoz eljött Gábor bácsi, aki joga oktató. A kicsiknél a nagy füves udvaron jogát oktatott játékos formában, a nagyoknál ugyanezt a Balatonban vízijoga formájában tartotta meg a gyermekeknek.

 

 

 

Másik vendégünk Anna néni volt, aki klinikai gyermek szakpszichológus. A gyermekekkel játékos formában pszichodráma elemek alkalmazásával foglalkozott. Ismerkedés majd szituációs játékok következtek. A diabétesszel kapcsolatos helyzetek eljátszása, együttes pszichológiai értelmezése történt a pszichológus és a gyermekek visszajelzése alapján.

 

 

Az esti programok között szerepelt a számháború, a kidobós játék és a foci mérkőzés.

 

 

A tábor turnusainak utolsó estéjén a búcsúesten a gyermekek műsorral készültek a felnőtteknek és egymásnak. Öröm volt nézni a fergeteges produkciókat. Másnap délelőtt csomagolás, a kicsiket állatsimogatóba vittük, a nagyoknál még egy utolsó fürdés a Balatonban és ebéd után buszra szállva elindultak haza rengeteg élménnyel, integetve a boldog, vidám gyermekek.

 

 

Kellemes nyarat, jó pihenést kívánunk:

Zsuzsa doktornéni, Orsi doktornéni, Ildikó néni, Éva néni, Enikő néni, Rózsa néni, Vali néni és Rita néni.

 

 

Utolsó gondolatként szeretnénk köszönetet mondani szponzorainknak, akik nélkül a diabéteszes gyermekek edukációs táboroztatása nem jöhetett volna létre.

 

Készítette:

Szabóné Hajdu Ildikó

Dipl. ápoló, Diab. szakápoló

Egyesület elnökVissza